top of page
  • margriet eshuijs

Cd "Room with a view" en wat geschiedenis

Het Margriet Eshuijs PopUpkoor is in maart 2016 van start gegaan.

55 onbevangen zangers hadden zich aangemeld om aan het grote avontuur van dit nieuwe koor te beginnen. Popup 1 ging van start en 20 weken lang werd er hard gewerkt in kleine groepen aan liedjes voor de 1ste zomerpresentatie in een zonnige strandtent in Wijk aan Zee. Koor, familie en publiek stonden bijna door elkaar zo vol was het, vol van energie en vrolijkheid.

Het begin was gemaakt en in september van dat jaar startten de repetities voor Popup 2. Nieuwe mensen sloten zich aan bij de zangers van het eerste uur die zich thuis voelde in de werkwijze. Er werden 8 nieuwe liedjes ingestudeerd en zo ontstond er een repertoire met mogelijkheden om een optreden te organiseren. In 2017 werden er grote stappen gemaakt. Het koor verhuisde naar een fijne repetitieruimte in C.C. De Bovenkruier, de presentaties werden professioneler en kwam zomers terecht in Old School Amsterdam en ‘s winters in de prachtige Kogerkerk.

Samen met het Wilhelminapark in Wormerveer organiseerde het koor de eerste “a Lovely Afternoon in the Parc”.

Popup 3 kwam dan ook helemaal in het teken te staan van liedjes die voor een heerlijke middag konden zorgen. Het werd een groot succes, mensen kwamen uit de hele Zaanstreek op hun fietsje, genoten in het mooie park van het koor en het consumptie huisje draaide op volle toeren. Sindsdien is er elk jaar een Lovely Afternoon, telkens met wat meer publiek en in 2019 was het met 500 bezoekers het drukst bezochte evenement in het park. Zelfs in de zomer van 2020 was er een aangepaste editie. Het park en het koor maakten er een benefietconcert van en de opbrengst ging in zijn geheel naar het na-zorg Centrum voor Leven met kanker Zaanstreek “Anna’s Huis”.

Het werd ook tijd om inhoudelijk en specifiek repertoire in te studeren dat bij andere gelegenheden passend is om te zingen. Koorleden konden zelf bepalen of ze mee wilden doen en extra tijd hieraan wilden besteden. Het eerste optreden vond plaats in de Grote Kerk in Edam.

Speciaal voor dit benefietconcert zong het koor het lied “Huis aan het water” dat Maarten Peters schreef voor dit inloophuis in Katwoude.

Heel iets anders was het organiseren van “The Merry Christmas Show” in de Vermaning in Wormerveer. Er was een fantastische samenwerking met Majanka Fröhlich opgebouwd. Zij zorgde met haar Kerstkids ervoor dat naast het zingen van allerlei sfeervolle en vrolijke kerstliedjes er ook veel te genieten viel van kinderen die zongen en scènes speelden in Dickens kleren. De show was 2 dagen uitverkocht en kreeg een lovende recensie in het Noord Hollands Dagblad.


In 2020 stonden er een aantal belangrijke optredens gepland.

De winterpresentatie in de grote Oostzijderkerk in Zaandam was een belevenis. 55 leden zongen uit volle borst “Stand by me” en “Something inside so strong” en het samen gevoel was groot.

Het koor zou deelnemen aan de Samenloop voor Hoop Zaanstad en het zou 5 mei zingen op de Dam in Zaandam om de muzikale overgang te verzorgen van “het herdenken naar het vieren van onze Bevrijding 75 jaar geleden”.

Al deze plannen werden afgeblazen maar het koor ging door.

Zoom werd geïnstalleerd, de oefen opnames kregen een extra functie. Margriet maakte grote stappen in het werken met audio opnames. Het eerste wat de koorleden aangeboden kregen was het lied “Hoop” geschreven door Maarten Peters. Een lied om angst en onmacht voor het onbekende te beteugelen door daar hoop tegenover te stellen. Het lied werd omarmd en iedereen ging thuis aan de slag met de oefen opnames.

De zangers gebruikten de memo-functie van hun telefoons om hun zang op te nemen. Vervolgens stuurden ze het in en Margriet plaatste de stemmen in “de band”. Het na bewerken en toevoegen van een mooie galm zorgde ervoor dat het koor tot leven kwam. Er was een perspectief. Het koor maakte ook individueel een enorme groei door en kon uitdagingen aanpakken in repertoire keuze en het meerstemmig zingen. 12 liedjes zijn er zo ingestudeerd en opgenomen.

Er is altijd gedacht vanuit mogelijkheden en we kijken hoopvol uit naar de toekomst van het koor. De Cd is af, a Lovely Afternoon viert dit jaar zijn 5 jarig jubileum, The Merry Christmas Show komt weer terug en we gaan onze optredens koppelen aan een maatschappelijk doel en hebben met ons hart gekozen voor het Anna’s Huis.

Soms viel het wat zwaar zo alleen in ons eigen kamertje, maar eenmaal weer ingelogd ontstond er toch weer een vergezicht en bevonden we ons allemaal in een ‘Room with a View”

Veel luister plezier en alle liefs van het koor

Margriet Eshuijs

plaatsen reserveren "a Lovely Afternoon in the Parc" 29 augustus BenefietAnnahuis@gmail.comRecente blogposts

Alles weergeven

Fragile

https://youtu.be/OlmhYqSCI7U Fragile

bottom of page