top of page
  • margriet eshuijs

2021 a New Year has come

De les van 2020 was dat niets vanzelfsprekend is en dat je alle kansen en kleine stappen die je kunt maken moet omarmen.

"Kleine stappen" was hoe mijn koor toch vooruit ging en met kleine stappen heb ik mezelf toch weer verder kunnen ontwikkelen als muzikante. We hebben het zo gedaan in 2020 en zo gaan we verder in 2021 in de hoop dat we volgend jaar een vrije vrolijke tred te pakken hebben.


We begonnen met het PopUpkoor voortvarend aan het jaar 2020 met een prachtige winter presentatie in de eerste week van februari in de Oostzijderkerk te Zaandam.


Het was hartelijk en gezellig, goed bezocht, het klonk uitzonderlijk mooi, het zag er prachtig uit en iedereen had een fijne avond. 57 koorleden zongen aan het slot samen Stand by me en Something inside so strong. Gelukkig was er iemand die met zijn telefoon een opname heeft gemaakt van het hele lied en zo kunnen we toch nog even terug kijken en luisteren.

We zijn eind februari 2020 weer begonnen aan de 2de repetitie periode, op weg naar de zomer presentatie en een aantal projecten zoals het opzetten van een team voor de Samenloop voor Hoop Zaanstad en ook het opluisteren van die Samenloop, een inhoudelijk optreden verzorgen op 5 mei op de Dam in Zaandam en natuurlijk afsluiten in de 1ste week van Juli in het prachtige Wilhelmina Park in Wormerveer voor een 4de editie van "a Lovely Afternoon in the Parc".

Nog geen 3 weken later volgde de lockdown. De zoete herinneringen zorgde ervoor dat we houvast hadden en door zijn gegaan ondanks de lockdown.

De eerste enorme uitdaging was meteen raak. Zingen in het Nederlands, thuis oefenen en digitaal aanleveren van de stemmen en zangpartijen van de koorleden. Wat onwennig maar met een doel voor ogen werd er thuis ingezongen op de memo functie en werden de resultaten ingestuurd. “Hoop” een lied geschreven door Maarten Peters … dat we zouden zingen voor de Samenloop voor Hoop. De Samenloop voor Hoop had als hoofddoel het Anna's Huis aangewezen. Een inloop huis in de Zaanstreek voor mensen die te maken hebben met kanker en die op wat voor manier dan ook steun kunnen gebruiken op alle mogelijke manieren. Een belangrijk goed doel in een tijd waarin mensen die in behandel trajecten zitten geïsoleerd komen te staan.
De opname en het clipje met daarin de tekst kwamen uiteindelijk op 14 juni toch terecht bij een kleine check overhandiging in het Anna’s Huis op het tijdstip dat het bedrag van de Samenloop voor Hoop zou worden bekend gemaakt. Inmiddels had het team van het PopUpkoor dat toch van de grond was gekomen € 2.500.— op de rekening van de Samenloop gestort door kleine acties te organiseren.


Het mooie nieuws kwam dan toch nog afgelopen vrijdag 11 december.

De totale opbrengst van de Samenloop was toch nog opgelopen tot € 11.000.— en de organisatie heeft besloten van dit bedrag 20 % = € 2.220.— te doneren aan het Anna’s Huis


We hadden grote stappen in gedachten, maar het werden hele mooie kleine.

“ Hoop” was af.

We gingen verder met “Laat me niet verloren zijn” dat we zouden zingen op 5 mei.

Het was doodstil die 4 de en 5de mei en toch niet helemaal. De clip en de opname die we hadden gemaakt werden gebruikt door het 4 en 5 mei comité en het was een erg mooi eerbetoon aan alle slachtoffers in de Zaanstreek tijdens WO2. Een eerbetoon waar je nu nog steeds naar kunt kijken en luisteren. Er is ook een clip gemaakt van 8 minuten waarin alle beschikbare portretten na veel research zijn opgenomen van alle Joodse burgers, burgerslachtoffers, verzetsmensen, militaire slachtoffers, marine en maritieme slachtoffers. Hun namen worden vermeld en waar mogelijk is hun portret toegevoegd.

Tijd voor wat anders bracht “Is she really going out with him”.

Veel lol leverde het clipje op met al die leuke jeugdfoto’s en wat een lol werd het samen met de muziek er aan toegevoegd.Gaande weg kwam er steeds meer kennis over het maken van goede opnames en waar alles aan moest voldoen om betere resultaten te krijgen. De clips werden losser en het koor ging steeds beter begrijpen hoe het werkte. Liedje 4 waaraan gewerkt werd in juni was

“Imagine”. Het kreeg een mooi 3 stemmig arrangement en onze eerste Zoomclip zorgde voor houvast dat we op de goede weg waren.We sloten af met een prachtige versie van “ What a Wondeful World”. 43 koorleden zijn met Zoom en de uitdaging om digitaal te werken aan de gang gegaan vanaf maart en met een prachtig resultaat als je er zo op terug kijkt.De zomer was een rollercoaster. Heet en veel onzekerheid over hoe verder te gaan. Wel zingen, niet zingen, voorschriften, regelgeving, aanbevelingen, aan namens.


En ineens begonnen we zelfs een week eerder met de repetities om "a Lovely Afternoon in the Parc “ in elkaar te zetten. In kleine groepen van max 8 zangers op 1,5 m achter spatschermen en veel ventilatie.Een aantal koorleden waren toch huiverig voor alles en haakten af na de zomer vakantie.

En toch waren we met 34 koorleden die hebben gezongen in het Wilhelminapark in Wormerveer. Het werd een hele bijzondere editie op die zondag middag de 6 de september. IHet was fris, maar het deerde niet. We stonden er en we zongen ook nog eens voor een publiek dat had betaald en de opbrengst ging in zijn geheel naar dat Anna’s Huis dat we zo los hadden moeten laten in maart.

€ 1.100.— konden we overhandigen en daarmee zijn we een bronzen sponsor.

We hebben nog even met een petit koor een optreden gedaan op het plein voor het CC de Bovenkruier en konden zo de medegebruikers van het buurthuis kennis maken met het koor.

De repetities daarna waren onwennig, de druk die het optreden 6 september had gegeven was weg en we moesten zoeken naar kleinere groeps samen stellingen die met elkaar 3 stemmig konden zingen. We waren goed en wel begonnen op en we hadden zelfs 3 nieuwe leden en nieuw repertoire in de map. En toen was het even 2 weken herfstvakantie in oktober. Zingen werd daarna weer afgeraden, groeps grote moest weer aangepast. Buurthuis kreeg weer strengere regels toegeschoven en ventilatie was in de praktijk op de tocht staan enz.

Kortom, 3 keer over de rotonde en we wisten weer hoe verder ...terug naar de werkwijze van voor de zomer.

Maar in die periode voor de zomer zorgde de doelen die er waren ook voor een verbinding en een vooruitzicht. De herinneringen aan de presentaties en de Lovely Afternoon’s in the Parc zorgen voor voorpret en focus, " voor meer van datzelfde graag”.

Zo ook met die ontzettend leuke Merry Christmas Show die we zo graag hadden willen doen. En dus gingen we eerst afmaken waar we in de repetitie ruimtes voorzichtig aan waren begonnen. “Mad World” was onze eerste opname en clip na de zomer, gevolgd door een erg mooi gezongen “Love me tender” . We maakten 2 clipjes. Eén als opsteker voor alle zorgmedewerkers in de Zaanstreek en de clip waar iedereen weer aan mee deed opgenomen in ZOOM.Toen we dat af hadden zagen we in de verte al de kerstperiode aankomen. Het werd donker, er gingen steeds meer lichtjes aan en iedereen had zijn zinnen gezet op een feestelijke kerstperiode. De herinneringen aan de kerstshow gekoppeld aan voorpret leverde uiteindelijk 4 gezongen kerstkaarten op, iedereen kreeg zijn eigen persoonlijke kaart en als kers op de taart werd het filmpje The Merry Christmas Show 2020 afgeleverd. Onderwijl moesten een aantal lieve koorleden toch afhaken, Roos, Ingrid, Paula, Martinel, Jessica, Marlies, Sylvia, Sandra, Saskia, Ursula die zo dapper volhield en Tjeerd, maar sommige haakten weer aan Elsbeth al direct met de zoom repetities, Nanda, Brigitte, Regina, Sylvia, Caroline en Desiree die meededen met The Merry Christmas Show 2020. Ik heb het ervaren als een compliment voor ons allen. Het idee om een Margriet Eshuijs PopUpkoor te beginnen waar je in kon stappen en er ook weer even uit is daarmee gerealiseerd. Maar ik heb nu na 4 jaar liever iedereen weer bij elkaar en zit meer te denken aan een PopInkoor… Afijn.. ...Love of my life van Queen gaan we afmaken in 2021 en we gaan stapje voor stapje verder. Wat het nieuwe jaar brengt ?? Ik wens iedereen een gezond, voorspoedig en gelukkig 2021. Niet minder maar meer dan dat..

Alle liefs, heb vertrouwen in jezelf, in elkaar, vertrouwen in de liefde met elkaar en geloof in verbeelding, fantasie en nieuwe doelen. En hup dat nieuwe jaar in...

Margriet
Recente blogposts

Alles weergeven

Fragile

https://youtu.be/OlmhYqSCI7U Fragile

bottom of page